Reklam
Fırat Özkurt

Fırat Özkurt

[email protected]

Whatsapp Yeni Gizlilik Sözleşmesi İle Kullanıcıları Ne Bekliyor?

15 Mayıs 2021 - 22:00

Whatsapp Yeni Gizlilik Sözleşmesi İle Kullanıcıları Ne Bekliyor? Bu Sözleşmenin Mahiyeti Nedir? İşte Cevabı…
Facebook'un bünyesinde bulunan sohbet uygulaması WhatsApp'ın kişisel verileri ihlal ettiği gerekçesiyle tepki toplayan güncelleme süreci bugün itibariyle başlıyor. (Daha önce son tarih olarak duyurulan 8 Şubat gelen tepkilerin ardından 15 Mayıs'a uzatılmıştı.) Uygulamayı kullanmak isteyenler içinse zorunlu olan güncellemeyi kabul etmediklerinde yavaş yavaş devreye girecek olan kısıtlamalar söz konusu.
Buna göre yeni dönemde sözleşmeyi kabul etmeyecek kişiler önce sohbetlere ve kişi listesine olan erişimlerini kaybedecek. Bu noktada yine de gelen telefon aramaları ya da görüntülü konuşmalara ulaşım sağlanacak.
 Bu kısıtlamaya rağmen hala daha sözleşmeyi kabul etmeyen kullanıcılar bir sonraki aşamada yalnızca mesajlara ya da bildirimlere bakabilecek. Birkaç haftalık sınırlı işlevselliğin ardından, gelen aramaları veya bildirimleri alamayacak olan kullanıcılar, mesaj ve arama yapamayacakları bir hale gelerek Whatsapp’ın hiçbir işlevinden yararlanamayacak.
Whatsapp’ın Bu Uygulaması Hukuka Aykırı Bir Karar
WhatsApp, uygulamayı kullanmak için başka bir seçim hakkı sunmadığından Avrupa Birliğindeki ilgili mevzuatta kişisel verilerin işlenmesi, aktarılması, saklanma süresi, kullanılma amacı ve imha politikasına dair koşullara ve ülkemizdeki düzenlemelere aykırı hareket etmektedir. Şöyle ki: KVKK’nin 8. maddesinin 1. fıkrasında kişisel verilerin ilgili kişinin açık rızası olmaksızın aktarılamayacağı ve 9. maddesinin 1. fıkrasında kişisel verilerin ilgili kişinin açık rızası olmaksızın yurt dışına aktarılamayacağı düzenlemeleri yer almaktadır. KVKK’nin 3. maddesinde ise, açık rızanın tanımına yer verilmiştir. Açık rızanın varlığından bahsedebilmek için KVKK’de yer alan tanım kapsamında açık rızanın, belirli bir konuya ilişkin olması, rızanın bilgilendirmeye dayanması, özgür iradeyle açıklanması gerekmektedir.
Bununla beraber TBK madde 21 hükmü, düzenleyenin sözleşmenin diğer tarafı olan kişiyi aydınlatma yükümlülüğünü açıkça, tereddütte yer vermeyecek şekilde, kapsamlı olarak bilgi sahibi edinilmesine ve bu şekilde bir rızanın alınmış olması şartına bağlamıştır. Ancak WhatsApp’ın yayınladığı sözleşmede taraflara kişisel verinin ne olduğu söylenmemiş, bu kavramın içine nelerin girdiği, kişinin verilerin işlenmesinin ve bu işlenmenin sonuçlarının neler olacağı gibi önemli noktalar göz ardı edilerek basit bir metin gönderilmesi ile yetinilmiştir.
Yine bu tür anlaşmalar, Facebook’un devraldığı WhatsApp üzerinden kullanıcı bilgilerine erişmesi 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un ilgili maddesi gereğince “hâkim durumun kötüye kullanılması” kapsamında değerlendirileceğinden hukuka aykırıdır.
Sonuç olarak kullanıcılara dayatılan bu sözleşmenin, aydınlatma yükümlülüğünü gereği gibi yerine getirilmemesi, kullanıcısının her türlü kişisel verisi olarak paylaşılan (fotoğraf, yer, konum, dosya, ses kayıtları gibi) bilgilerin işlenmesine verilen rızanın hem ulusal hem de uluslararası hukuktaki düzenlemelere uygun olmaması nedeniyle hukuka aykırı olduğu açıktır. (Bu tür sözleşmelere karşı Rekabet Kurumu ile Kişisel Verileri Koruma Kurumu’nun idari ve cezai yaptırımları uygulayabileceğini de hatırlatmak isterim.)
WhatsApp’tan Bir Son Dakika Açıklaması
WhatsApp tarafından, kullanıcıların yoğun tepkisini alan son güncellemesine ilişkin Twitter üzerinden paylaşım yapılarak, "Hayır, kişisel mesajlarınızı göremiyoruz. Hayır, hesabınızı silmeyeceğiz. Evet, istediğiniz zaman kabul edebilirsiniz." ifadeleri kullanıldı.  Bu açıklama ile Whatsapp’ın şimdilik geri adım attığı sonucuna varıyoruz. Ancak sürecin nasıl olacağı, kullanıcıların ne yapacağı ile ilgili hususlar hala daha meçhul. (Meraklı bir bekleyiş içindeyiz.)


 

Bu yazı 173 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum