Gayrimenkul hukuku eşya hukuku ile ilişkili uyuşmazlıkların büyük bir paydasını içermektedir. Gayrimenkul hukukuna konu olan eşyalar arsa, arazi ve bağımsız bölümler (konut, bina, iş yeri, apartman vs.) gibi taşınmazlardan oluşmaktadır. Hak sahiplerinin yasalar kapsamında sahip olduğu hak ve ödevler, bir hukuk disiplini tarafından belirlenmektedir. Söz konusu davalar haksız yollarla taşınmazın elde edilmesine karşı açılan davalardır. Taşınmaz sahipleri, mülkiyet haklarını korumak adına zamanaşımına uğramadan dava açması gerekmektedir. Taşınmazın haksız yollarla alınması durumunda; üçüncü kişilere devredilmiş olması, haksız yollarla taşınmaz sahibi olan kişinin ölmesi veya kaybolması dava açılmasına engel olan sebepler değildir.Dava açmak için öncelikle mahkemeye kanıt sunulması gerekmekte olup ,bu süreçte delil sunulması ve tanık bulunması önem arz etmektedir. Bilirkişi raporları, tanık ifadeleri ve delillere göre inceleme yapılarak ,mahkeme sonucu belirlemektedir. Şuanda günümüzde çok fazla bu şekilde derdest dosyaya rastlamaktayız . Bu sebeple alışılagelmiş bir şekilde yol almak yerine, konuya ilişkin olarak şahsımın da incelemede bulunduğu bilimsel makalelerin yol gösterici olacağı kanaatindeyim. Taşınmazın yer tespiti ,değerlemesi de dahil olmak üzere titizlik ve büyük özen gerektiren bu davalar elbette uzmanlık gerektirmektedir. Ancak bunun yanında yeni verilmiş yargı kararlarına yönelerek buna ilişkin bir beyin fırtınasında bulunmak, daima dava sürecinde başarıyı yakalama şansını artıracaktır.
Av.Gülşah Karatoprak ✉️ Bilgi için : [email protected]
Bizim gazetemizde de köşe yazarlığı düşünürseniz iletişime geçmek isterim ..Erzurum'un böyle bir bilim insanına ihtiyacı var
Gülşah hanım yazınızı okudum.Hakikaten güzel. Özellikle kadastro ile alakalı tespit işlemleri ile ilgili bir yazı daha olursa çok çok memnun oluruz ..
Mail attım avukat hanım. Makalenizi paylaşabilir misiniz..